Biografi

”TORSSON”
En fredagskväll sent i november 1976 avslutade Torsson sin allra första konsert på Lilla Teatern i Lund. Bandmedlemmarna tyckte, trots publiken på tre personer, att det hade gått rätt bra och bestämde sig för att för att fixa en spelning till. Nu har det gått 40 år och Torsson fortsätter som om inget har hänt.

Den 26 november (på Torssons 40-årsdag) släpps albumet ”Torsson”.

Att det vore logiskt och bra att släppa en platta på bandets 40-årsdag var det ingen diskussion om. Och eftersom Torsson är ett effektivt och målinriktat band satte låtskrivandet igång redan veckan efter att förra albumet kommit ut, i november 2012. Bo Åkerström körde hårdast, men även Thomas Holst, Dan Persson och Michael Sellers började komponera och snart dök de första demosarna upp. Efter ett par år av finslipning och gallring fanns elva låtar kvar. Dessa började repas in under 2015, och många replokalskvällar senare klev bandet in i en studio på landet utanför Lund i början av maj i år. De noggranna repetitionerna gjorde att alla grunder och hälften av påläggen kunde spelas in på fyra dagar. Några påläggsrundor senare var allt klart.

Låtarna på albumet är alla klassiska Torsson-arbeten framförda med tre elgitarrer, bas, trummor, orgel och piano (undantaget Jag Målar Tavlor som är en helsyntetisk produkt) och med texter som bär fram små berättelser från livet. Inte tvunget sanningsenliga, men alltid med rimlig verklighetsförankring. Låtarnas teman täcker i vanlig ordning in såväl geografi, ångest och bilresor, men även lite sorgliga iakttagelser.

Merparten av låtarna har i vanlig ordning skrivits av Bo Åkerström. Thomas Holst har bidragit med två låtar; Han Lät Bli och Jag Målar Tavlor, och Dan Persson ligger bakom den dystopiska Europatrippen Ost, Vin och Fotboll. Singelspåret Tre Kusiner har skrivits av Bo och Dan och katastrofscenariot Den Stora Smällen samt den minimalistiska Yngve är samarbeten mellan Bo och Michael Sellers.

När låtarna var skrivna, inspelade och mixade återstod det svåra att komma på ett namn till plattan. Med föregångare som ”Att Kunna Men Inte Vilja”, ”En Rökare i Krysset”, ”Det Fjärde Bästa Bandet i Lund” och ”Hälsningar Från Ledighetskommittén” kändes det som att det fanns en ganska svåröverträffad linje av smarta och uttänkta albumtitlar så det kanske var dags att bryta mönstret? Arbetsnamnet ”Den Svåra Åttonde Plattan” ratades och efter en trerätters middag fick bandet hybris och bestämde att plattan kort och gott skulle heta ”Torsson”. Bandet resonerade som så att alla band av dignitet förr eller senare gör en självbetitlad platta och nu när det hade gått 40 år så var det liksom dags.

Så, mina damer och herrar, här har ni Torsson med Torsson!

torsson_lp_front

 

 

En kommentar

  1. Jag är 83 år och har aldrig förut varit på någon livekonsert innan jag lyssnade på Torsson i Göteborg i lördags. Vilken upplevelse och vilken glädje som bandet gav. Synd bara att musiken hade sådan volym jämfört med sången, att texten ofta ej kunde uppfattas. Som nybörjare var texterna nästan alltid okända. Allt jag kunde uppfatta var verkligen fyndigt gjorda och jag är djupt imponerad av att utnyttja alldagliga händelser på det fina och humoristiska sätt som Torsson gör!
    Jag lyssnar gärna även nästa gång ni kommer till Göteborg.

Kommentarer är stängda.