Biografi

Sol och måne – nytt album från Torsson


Sedan förra albumet, som kom ut på bandets 40-årsdag år 2016, har det mesta sett ut som vanligt i hobbybandet Torssons värld. Nya låtar har skrivits, repats in, testats live och till slut spelats in.

Men bakom kulisserna har ändå en viktig förändring gjorts. Under nästan 20 års tid gav Torssons ut sina plattor på ett större skivbolag men när detta under 2019 köptes upp av en amerikansk aktör, valde man att byta till ett mindre indiebolag, Adore Music i Göteborg.

”Det kändes logiskt att börja samarbete med Peter Nordenström på Adore Music”, säger Dan Persson, basist och kapellmästare. ”För ett par år sedan släppte han vår låt ”Det spelades bättre boll” som singel för Record Store Day på sitt bolag, och vi kände direkt att vi var på samma våglängd”. Att Peter var Torssonfan ut i fingerspetsarna var såklart en bonus. ”Han är en av de få med en komplett Torssonsamling, inklusive alla omslagsvarianterna på 80-talsalbumet ”En rökare i krysset”, och sånt imponerar ju, fortsätter Dan.

Samarbetet med Adore Music har blivit något av en nystart för Torsson:

”Nu är vi tillbaka i samma anda som när vi en gång inledde vår karriär i Klippan på Svenska Popfabriken. Det är lite mer jordnära, och en slags gör det själv-attityd som vi gillar, och det känns som vi fått ny energi och kreativitet”, säger Bo Åkerström, som var med och startade bandet för snart 44 år sedan.

Nya albumet ”Sol och måne” innehåller tolv nya låtar, elva av dom skrivna av Bo Åkerström och en av Dan Persson. Titelspåret är ett drygt sju minuter långt epos som noggrant avhandlar en solförmörkelse, ”Skjuter upp” handlar som sig bör om prokrastinering och ”Hela världen” är en poetisk betraktelse över livet, sett från ett frukostbord. Detta är några exempel från albumet där vissa av låtarna är i klassisk torssonsk anda, det vill säga små berättelser från vardagen med mer eller mindre sanningsenligt innehåll, medan andra är rena hittepå-texter. ”Vi överlåter till våra lyssnare att analysera vad som hänt på riktigt och vad som är ihopdiktat” säger Bo. ”För övrigt vet inte de andra i bandet heller vad som är sant och falskt. Och sen är ju texterna underordnade musiken, som alltid i det här bandet” tillägger han.

En kommentar

  1. Jag är 83 år och har aldrig förut varit på någon livekonsert innan jag lyssnade på Torsson i Göteborg i lördags. Vilken upplevelse och vilken glädje som bandet gav. Synd bara att musiken hade sådan volym jämfört med sången, att texten ofta ej kunde uppfattas. Som nybörjare var texterna nästan alltid okända. Allt jag kunde uppfatta var verkligen fyndigt gjorda och jag är djupt imponerad av att utnyttja alldagliga händelser på det fina och humoristiska sätt som Torsson gör!
    Jag lyssnar gärna även nästa gång ni kommer till Göteborg.

Kommentarer är stängda.