Älgjakten maxisingel – release 2 December.

Älgjakten, denna något förbisedda pärla på Torssons debutskiva, har aldrig hört till bandets mest populära låtar. Den ligger i dagsläget t.ex. bara på plats 53 (av 200) av de mest spelade Torssonlåtarna på Spotify, och förekommer sällan på de sedlar med låtönskningar som kastas upp på scenen.

Ändå, andraspåret på A-sidan av ’Att kunna men inte vilja’ har något speciellt. Låten är en koncentrerad skildring av en fatal älgjakt en dimmig torsdagsmorgon, och innehåller rader som ”Nyman la ifrån sig geväret och tog sig en djup klunk Pripps Export. Han tittade upp och såg älgen stå där, ett tjugotal meter längre bort.” Även musikaliskt står låten ut; den spinkigt distinkta ljudbilden med doft av billigt reverb som kännetecknade Torssons sound i början av karriären peakar här. Hasse Daléns pappkartongs-trummor firar triumfer och Bo Åkerströms Schallerfuzz och Christer Lundahls plonkiga bas gör att det uppstår ett slags organiskt sväng i låtens lite reggaeinfluerade rytmik.

Så vi tänkte att den här underskattade låten borde lyftas fram och släpper den därför nu som remastrad 12-tums 45-varvare. B-sidan fick bli något så udda som en (nästan) instrumental version. Bandets dub-expert, Michael Sellers, fick här i uppdrag att konstruera en lång dubversion av låten, och resultatet mullrar på i nästan sex och en halv minut.

Låtarna släpps inte som streaming utan bara som orange vinyl i begränsad upplaga (300 ex). Plattan släpps den 2 december och finns redan nu att förboka hos Bengans: bit.ly/3gt7L2K

För att matcha plattan och tajma jaktsäsongen har vi även en liten kollektion av Älgjakts-merch: fleecejacka med tygmärke, vinterkeps ”fulmössa”, stickad luva, tygmärke och t-shirts. Finns på en konsert nära dig!